Sos holenderski z curry

    Sos holenderski z curry

    Zapisz do ulubionych
    48min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten wyśmienity sos holenderski smakuje wspaniale z zielonymi szparagami, brokułem i kalafiorem. Najlepiej użyć do niego jedynie odrobinę curry i troszeczkę czosnku, aby uzyskać najlepszy smak.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 żółtka
    • 3 łyżki białego wina
    • 150 g dobrego masła
    • cytryna
    • przyprawa curry
    • 1 do 2 ząbków czosnku, drobno posiekać
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 3min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 48min. 

    1. Ubić żółtka, dodać wino i ubijać trzepaczką ustawiając miskę nad garnkiem z gotującą wodą, aż mieszanina zgęstnieje.
    2. Stopić masło. Odstawić, aby trochę przestygło, ale musi być ciepłe - dodać do mieszaniny z żółtkami stale ubijając trzepaczką.
    3. Dodać posiekany czosnek i curry - po odrobinie na raz, doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis