Chleb na sodzie z kminkiem i rodzynkami

    Chleb na sodzie z kminkiem i rodzynkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten chleb zawiera w sobie rodzynki i odrobinę kminku i smakuje naprawdę świetnie. Kiedy chleb jest już trochę czerstwy - nadal smakuje świetnie stostowany. Z tego przepisu wychodzą 2 bochenki.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 550 g mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka soli
    • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 50 g cukru
    • 175 g rodzynek
    • 1 łyżka kminku
    • 475 ml maślanki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem.
    3. Rodzynki włożyć do małej miseczki i zalać gorącą wodą. Odcedzić w durszlaku i osuszyć papierowym ręcznikiem. Dodać do mieszaniny z mąką wraz z kminkiem.
    4. Dodać maślankę i wyrabiać ciasto mikserem z końcówką w kształcie haka przez około 1-2 minuty, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
    5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Posypać dłonie mąką i uformować dwa bochny, a następnie ułożyć je w pewnej odległości od siebie na blasze (mogą mieć nieregularne kształty). Posypać lekko mąką i za pomocą ostrego noża naciąć na każdym krzyżyk.
    6. Piec przez 45-55 minut w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Ostudzić na metalowej podstawce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis