Endywia kędzierzawa z serem gorgonzola i z pomarańczą

    Endywia kędzierzawa z serem gorgonzola i z pomarańczą

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Nie zdarza się to często, ale czasem wymyślam własne przepisy. Z tego jestem szczególnie dumna. Ta zimowa sałatka zawsze zdobywa uznanie moich gości. Pyszna kombinacja orzechów, pomarańczy, sera i sałaty.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g orzechów pekan
    • 1 łyżka syropu klonowego
    • 1 mała główka endywii kędzierzawej, pokrojonej w paseczki
    • 2 pomarańcze
    • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 50 g sera gorgonzola, pokruszonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Orzechy wymieszać z syropem klonowym tak, aby się dobrze nim pokryły. Rozłożyć je na dużej blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C aby syrop się skarmelizował (uważać, żeby się nie przypaliły! to jest bardzo szybki proces!). Odstawić.
    2. Wymieszać oliwę z octem, sokiem pomarańczowym, solą i pieprzem.
    3. Obrać pomarańcze, usuwając tak dużo białej skórki, jak to możliwe. Wyciąć ostrożnie biały środek, nie nacinając pomarańczy. Pokroić pomarańcze w poprzek na plasterki.
    4. W dużej misce wymieszać sałatę z vinaigrettem. Dodać ser i lekko wymieszać. Wykładać na talerze i każdą porcję dekorować 2-3 plasterkami pomarańczy, a następnie posypać orzechami. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis