Sałatka z endywii i buraków

    Sałatka z endywii i buraków

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Im buraki są słodsze - tym lepszy jest smak tej sałatki. Buraki z sałatą endywią i smakowitym dressingiem z cytryny, oliwy i świeżych ziół, kolendrą i oliwkami kalamata.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g buraków
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
    • skórka z 1 cytryny
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 12 oliwek Kalamata bez pestek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 główki sałaty endywii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Do garnka z wodą włożyć umyte, ale nie obrane buraki i gotować około 30 minut, aż będą miękkie. Lekko ostudzić i obrać. Pokroić na ćwiartki, lub na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości buraków.
    2. Wymieszać sok z cytryny w oliwą, dodać zioła, skórkę z cytryny i mieloną kolendrę. Posiekać oliwki i dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Endywię pokroić w cienkie paski, dodać do buraka i wymieszać z dressingiem w dużej misce. Podawać.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis