Mrożone truskawki z kremem waniliowym

    Mrożone truskawki z kremem waniliowym

    Zapisz do ulubionych
    2godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten chłodny deser jest wspaniały - robiłam go już z malin, jagód, mango i brzoskwiń, ale moja ulubiona wersja to truskawki! Łatwo się go przygotowuje, a rodzina i znajomi będą zachwyceni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g truskawek
    • 3 łyżki cukru pudru
    • odrobina białego wina
    • 100 g słodkiej śmietanki (kremówki)
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • Kilka truskawek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +2godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Truskawki wymieszać z cukrem pudrem i z białym winem i zmiksować za pomocą ręcznego blendera.
    2. Odcedzić na sicie nadmiar płynu z tej mieszaniny, a następnie włożyć ją do plastikowej torebki nadającej się do zamrażalnika. Szczelnie zamknąć torebkę i włożyć truskawki do zamrażarki na 1-2 godziny.
    3. Tuż przed podaniem wymieszać śmietanę z aromatem waniliowym i ubić lekko trzepaczką, ale nie na sztywno. Wlać krem waniliowy do 4 niezbyt głębokich miseczek. Zamrożone truskawki pokruszyć jak lód, na kawałki, wyłożyć na krem i natychmiast podawać. Dekorować świeżymi truskawkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis