Puree ziemniaczane z endywią

    Puree ziemniaczane z endywią

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dość nietypowa wersja puree z ziemniaków. Tak naprawdę, to ziemniaki można łączyć z dowolną "zieleniną" o wyraźnym smaku, na przykład z jarmużem albo z listkami mlecza, lub też ze świeżymi, aromatycznymi ziołami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg mącznych ziemniaków
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • sól do smaku
    • 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 1 mała główka sałaty endywii
    • 30 g masła
    • szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki przekroić na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości). Włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić.
    2. Wymieszać olej z solą, octem i pieprzem. Endywię pokroić na bardzo cienkie paski i wymieszać z sosem.
    3. Gorące ziemniaki utłuc, dodać masło i wymieszać. Doprawić solą i gałką. Dodać część sałaty i wymieszać. Wyłożyć puree na środek dużego, płaskiego półmiska, a wokół ułożyć resztę endywii z sosem. Podawać ciepłe.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis