Croque monsieur - czyli tost z serem i szynką

    Croque monsieur - czyli tost z serem i szynką

    11polubień
    10min.


    Zrobione przez 15 osób

    Stostowana kanapka rodem z Francji, pełna szynki i stopionego sera. Croque monsieur to fantastycznie szybki i sycący posiłek: lunch lub kolacja, lub nawet obiad, jeśli poda się ją z prostą sałatką. Przepis dla każdego!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4 kromki chleba, stostowane
    • 4 plasterki emmentalera
    • 2 plasterki szynki
    • 25 g masła
    • 4 łyżki mleka
    • 50 g startego sera gruyère

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Tosty posmarować masłem. Szynkę i ser przyciąć do kształtu tostów.
    2. Na tostach ułożyć 1 plasterek emmentalera, 1 plasterek szynki i znów 1 plasterek emmentalera. Przykryć drugim kawałkiem tosta z masłem.
    3. Wymieszać mleko ze startym gruyerem i wlać do talerza na zupę. Zanurzać w tym kanapki z obydwu stron, aby całe były przesiąknięte. Docisnąć starty ser do kanapek.
    4. Na patelni stopić masło i smażyć kanapki z obydwu stron, aż będą rumiane, a cały ser w środku się stopi. Podawać natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis