Kalafior panierowany

    Kalafior panierowany

    33polubienia
    30min.


    Zrobione przez 63 osoby

    Turecka przystawka, czyli meze, oryginalnie zwana "karnibahar kizartmasi". Nie uwierzysz, jak pyszny może być kalafior kiedy spróbujesz tego przepisu. Wspaniale smakuje podany z prostym sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 średni kalafior
    • sól do smaku
    • sok z połowy cytryny
    • 2 jajka
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • świeża bułka tarta
    • olej roślinny do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić kalafior na różyczki i dokładnie umyć.
    2. W garnku zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), aż będzie ugotowany, ale nadaj jędrny. Odcedzić i osuszyć na papierowych ręcznikach.
    3. Jajka roztrzepać z pieprzem i solą. Zanurzać kawałki kalafiora w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej.
    4. Rozgrzać olej i smażyć kalafiora ze wszystkich stron, aż będzie rumiany. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręcznikach papierowych. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    8

    jadłam, smażyłam pyszne - 22 lut 2014

    Allrecipes
    autor:
    6

    @DanielKruk - oleju musi być co najmniej na centymetr, półtora na patelni. Nie musi go być aż tak dużo jak w przypadku frytek. - 16 mar 2014

    autor:
    5

    tylko mam pytanko ile tego oleju dodawać czy smażyć jak frytki czy nie? - 14 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis