Kalafior panierowany

    (8)
    30 min

    Turecka przystawka, czyli meze, oryginalnie zwana "karnibahar kizartmasi". Nie uwierzysz, jak pyszny może być kalafior kiedy spróbujesz tego przepisu. Wspaniale smakuje podany z prostym sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.


    Zrobione przez 87 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 średni kalafior
    • sól do smaku
    • sok z połowy cytryny
    • 2 jajka
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • świeża bułka tarta
    • olej roślinny do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pokroić kalafior na różyczki i dokładnie umyć.
    2. W garnku zagotować osoloną wodę z sokiem cytrynowym i gotować w niej kalafior przez 8-10 minut (bez przykrycia), aż będzie ugotowany, ale nadaj jędrny. Odcedzić i osuszyć na papierowych ręcznikach.
    3. Jajka roztrzepać z pieprzem i solą. Zanurzać kawałki kalafiora w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej.
    4. Rozgrzać olej i smażyć kalafiora ze wszystkich stron, aż będzie rumiany. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na ręcznikach papierowych. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (8)

    Komentarze po polsku (5)

    autor:
    8

    jadłam, smażyłam pyszne  -  22 lut 2014

    Allrecipes
    autor:
    6

    @DanielKruk - oleju musi być co najmniej na centymetr, półtora na patelni. Nie musi go być aż tak dużo jak w przypadku frytek.  -  16 mar 2014

    autor:
    5

    tylko mam pytanko ile tego oleju dodawać czy smażyć jak frytki czy nie?  -  14 mar 2014

    User's IP: 54.224.151.24