Chrupiący pieczony cordon bleu z kurczaka

    Chrupiący pieczony cordon bleu z kurczaka

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 6 osób

    Klasyczny przepis na cordon bleu z kurczaka z pewną różnicą... W tym przepisie pierwszy raz użyłam japońskiej panierki (panko) i zachwycił mnie efekt: lekkość i smak. Jeśli nie możesz znaleźć w sklepach panko, użyj zwykłej bułki tartej.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 8 plasterków sera emmentaler
    • 4 plasterki szynki
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 150 g panko (japońskiej panierki)
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku
    • 1 łyżeczka oleju roślinnego
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka wody
    • ok. 60 ml białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Małe naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Piersi kurczaka roztłuc na płasko tłuczkiem pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia.
    2. Na każdym filecie ułożyć w pewnej odległości od brzegów 2 plasterki sera i jeden plasterek szynki. Zwinąć filet dość ciasno i lekko przycisnąć.
    3. Wymieszać mąkę z sola i pieprzem. Wymieszać panierkę z tymiankiem i olejem roślinnym.
    4. Jajko roztrzepać z wodą i przelać do miseczki. Do innej miseczki przełożyć mieszaninę z panko.
    5. Rolady z kurczaka panierować najpierw w mące, a następnie zanurzać w jajku. Na koniec obtaczać dokładnie w mieszaninie z panko, tak, aby były grubo okryte panierką.
    6. Ułożyć kotlety jeden obok drugiego w przygotowanym naczyniu i piec przez 45-50 minut, aż w środku kurczak się upiecze, a panierka będzie złotobrązowa. Mniej więcej w połowie czasu gotowania dolać do naczynia wino.
    7. Delikatnie wyjąć kotlety z naczynia i podać je w całości, lub pokrojone w plastry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis