Chrupiące gofry cynamonowe

    Chrupiące gofry cynamonowe

    2polubienia
    4godz.34min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Trudno powiedzieć ile dokładnie cynamonu trzeba dodać do tych gofrów, bo nigdy tego nie mierzyłam - około pół łyżeczki, ale jeśli jesteś prawdziwym fanatykiem cynamonu, możesz oczywiście dodać więcej. Te gofry są cieńsze i bardziej chrupiące niż zwykłe z dodatkiem proszku do pieczenia.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru
    • 2 jajka
    • 250 g mąki
    • cynamon - do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 24min.  ›  +4godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.34min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.Kiedy ciasto zgęstnieje, formować z niego małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
    2. Rozgrzać gofrownicę, dobrze wysmarować tłuszczem i ułożyć na środku jedną kulkę ciasta. Szczelnie zamknąć gofrownicę i piec przez 2-3 minuty, aż będą chrupiące.

    Przykładowy sposób podania:

    wymieszać grecki jogurt z miodem i cynamonem, albo podać z lodami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis