Płonące naleśniki Suzette

    Płonące naleśniki Suzette

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Klasyczny francuski deser, który nigdy nie wychodzi z mody i wcale nie tak trudny, jak by się mogło wydawać. Ale niech to pozostanie naszym sekretem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Naleśniki
    • 115 g mąki
    • 1 szczypta soli
    • 1 jajko
    • 280 ml mleka
    • 1 łyżka oleju
    • masło do smażenia
    • Sos
    • 70 g masła
    • 70 g cukru
    • sok i skórka starta z 2 dużych pomarańczy
    • 5 łyżek likieru Grand Marnier

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Naleśniki: do miski przesiać mąkę i sól. W drugiej misce dobrze wymieszać jajko z mlekiem i olejem. Mokre składniki dodać do mąki. Wymieszać i odstawić ciasto na co najmniej 30 minut.
    2. Niewielki kawałek masła rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Nalać małą chochelkę ciasta. Natychmiast pokręcić patelnią, aby ciasto rozłożyło się w niej równomiernie. Kiedy spód naleśnika się lekko przyrumieni odwrócić naleśnik i usmażyć go z drugiej strony na rumiano. Powtórzyć z resztą ciasta.
    3. Sos: stopić masło na patelni, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia.
    4. Sposób podania: Złożyć każdy naleśnik dwa razy na pół, aby powstał trójkąt. Zanurzać każdy naleśnik w gorącym sosie i układać na ciepłym talerzu. Do patelni wlać likier Grand Marnier, podgrzać całość i natychmiast polać tym naleśniki. Położyć na stole w pewnej odległości od siebie i gości (dla najlepszego efektu zgasić światło nad stołem) i za pomocą długiej zapałki podpalić sos na naleśnikach. Natychmiast podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis