Mini pączki z creme fraiche

    Mini pączki z creme fraiche

    9polubień
    30min.


    Zrobione przez 15 osób

    Te niebiańskie pączki są niebezpiecznie wciągające - po części ze względu na wielkość - w sam raz na jeden kęs! Boskie ciasto zawiera creme fraiche, która dodaje mu ciekawego smaku i wilgoci. Pączki smaży się szybko, tylko tyle, żeby się zrumieniły, a następnie obtacza się je w cukrze pudrze. Zamiast cukru pudru do obtaczania można użyć zwykłego, ale drobnego cukru... Do cukru pudru można też dodać odrobinę cynamonu, żeby smak był jeszcze lepszy.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 150 ml creme fraiche
    • 6 łyżek mleka
    • 6 łyżek oleju roślinnego
    • 100 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • olej do smażenia
    • cukier puder do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Creme fraiche wymieszać z mlekiem, olejem, cukrem, aromatem waniliowym, solą i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do mieszaniny ze śmietaną, aby powstało gładkie ciasto.
    2. We frytownicy lub w głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Nabierać po 2 łyżeczki ciasta i formować kulki. Smażyć je w gorącym oleju aż będą złotobrązowe.
    3. Osuszyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Zjeść w ciągu kilku godzin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis