Mini pączki z creme fraiche

    (20)

    Te niebiańskie pączki są niebezpiecznie wciągające - po części ze względu na wielkość - w sam raz na jeden kęs! Boskie ciasto zawiera creme fraiche, która dodaje mu ciekawego smaku i wilgoci. Pączki smaży się szybko, tylko tyle, żeby się zrumieniły, a następnie obtacza się je w cukrze pudrze. Zamiast cukru pudru do obtaczania można użyć zwykłego, ale drobnego cukru... Do cukru pudru można też dodać odrobinę cynamonu, żeby smak był jeszcze lepszy.


    Zrobione przez 15 osób

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 150 ml creme fraiche
    • 6 łyżek mleka
    • 6 łyżek oleju roślinnego
    • 100 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • olej do smażenia
    • cukier puder do obtaczania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Creme fraiche wymieszać z mlekiem, olejem, cukrem, aromatem waniliowym, solą i jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do mieszaniny ze śmietaną, aby powstało gładkie ciasto.
    2. We frytownicy lub w głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Nabierać po 2 łyżeczki ciasta i formować kulki. Smażyć je w gorącym oleju aż będą złotobrązowe.
    3. Osuszyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. Zjeść w ciągu kilku godzin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (20)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis