Duszona pierś z indyka w kremowym sosie z papryką

    Duszona pierś z indyka w kremowym sosie z papryką

    8polubień
    1godz.


    Zrobione przez 38 osób

    Sycący, ale zdrowy posiłek dla całej rodziny. Jeśli szukasz nowego sposobu na indyka - to jest to! Pierś z indyka duszona z czerwoną papryką, czosnkiem, w czerwonym winie i w śmietanie - to niezwykłe połączenie. Podana z makaronem tworzy kompletny posiłek!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oleju
    • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w paseczki
    • 400 g filetów z piersi indyka, pokrojonych w cienkie paseczki
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 łyżka papryki w proszku
    • 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 100 ml czerwonego wina
    • 250 ml słodkiej śmietany (kremówki)
    • 200 ml kwaśnej śmietany
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 opakowanie makaronu
    • posiekana natka pietruszki - do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażać cebulę z papryką, aż się lekko przyrumienią.
    2. Dodać indyka, oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć, aby się ściął w środku.
    3. Dodać czosnek, paprykę w proszku i kumin i jeszcze chwilę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy i znów chwilę smażyć, a następnie dodać wino i mieszać tak, aby zeskrobać wszystkie przypalone do patelni cząstki warzyw i mięsa.
    4. Dodać obydwa rodzaje śmietany i dusić jeszcze przez 15-20 minut na bardzo małym ogniu.
    5. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    6. Doprawić sos do smaku i tuż przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    WiolettaWachelka
    3

    - - 06 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis