Pomidorowa zupa-krem

    Pomidorowa zupa-krem

    17polubień
    1godz.


    Zrobione przez 29 osób

    Zupa-krem z pomidorów i świeży chleb - uwielbiam to! Osoby liczące kalorie mogą użyć mleka zamiast śmietany, albo wymieszać je pół na pół. Najlepiej smakuje tu świeża bazylia, ale można użyć suszonej. Tę zupę można z powodzeniem zamrażać.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 cebule, grubo posiekane
    • 6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • 2 liście laurowe
    • 3 łodyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • 2 puszki (po 400 g) pomidorów (całych)
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka cukru
    • 300 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
    • 200 ml śmietany
    • starty parmezan (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę - nie przyrumienić! Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek, oregano, tymianek, bazylię i liście laurowe i smażyć jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu - przyprawy wchłoną oliwę.
    2. Dodać pomidory i pokroić je z grubsza drewnianą łyżką. Dodać cukier, sól i pieprz. Dodać bulion, zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ognień i gotować powoli przez około 10 minut z lekko odsunięta pokrywką.
    3. Zdjąć z ognia i odstawić, by zupa lekko przestygła. Wyjąć łodyżki tymianku i liście laurowe i zmiksować zupę za pomocą ręcznego miksera.
    4. Ponownie wstawić zupę na gaz, dodać śmietanę i podgrzać całość. Kiedy zupa będzie już bardzo gorąca doprawić solą, pieprzem i cukrem, a przed podaniem posypać parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    1

    Wszystko w tej zupie mi smakuje. Doskonała! Dla takiego kuchennego laika, jak ja, naprawdę doskonała i przepyszna - 03 lis 2015

    autor:
    0

    - - 08 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis