Pomidorowa zupa-krem

Zupa-krem z pomidorów i świeży chleb - uwielbiam to! Osoby liczące kalorie mogą użyć mleka zamiast śmietany, albo wymieszać je pół na pół. Najlepiej smakuje tu świeża bazylia, ale można użyć suszonej. Tę zupę można z powodzeniem zamrażać.

Brigitte

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, grubo posiekane
  • 6 ząbków czosnku, grubo posiekanych
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 3 łodyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka suszonego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 puszki (po 400 g) pomidorów (całych)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 200 ml śmietany
  • starty parmezan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę - nie przyrumienić! Gdy cebula się zeszkli dodać czosnek, oregano, tymianek, bazylię i liście laurowe i smażyć jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu - przyprawy wchłoną oliwę.
  2. Dodać pomidory i pokroić je z grubsza drewnianą łyżką. Dodać cukier, sól i pieprz. Dodać bulion, zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Zmniejszyć ognień i gotować powoli przez około 10 minut z lekko odsunięta pokrywką.
  3. Zdjąć z ognia i odstawić, by zupa lekko przestygła. Wyjąć łodyżki tymianku i liście laurowe i zmiksować zupę za pomocą ręcznego miksera.
  4. Ponownie wstawić zupę na gaz, dodać śmietanę i podgrzać całość. Kiedy zupa będzie już bardzo gorąca doprawić solą, pieprzem i cukrem, a przed podaniem posypać parmezanem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie