Kremowe spaghetti carbonara

    Kremowe spaghetti carbonara

    54polubienia
    20min.


    Zrobione przez 127 osób

    Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż najprostsza wersja spaghetti carbonara - to jedno z moich ulubionych dań! Wiem, że w prawdziwym carbonara nie ma śmietany, ale ta wersja jest wspaniale śmietanowa.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g makaronu spaghetti
    • 200 ml śmietany
    • 1 jajko
    • 100 g sera emmentaler, startego
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • łyżka masła
    • 150 g wędzonego boczku lub pancetty, pokrojonych w kostkę
    • starty parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
    2. W międzyczasie w misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
    3. Odcedzić makaron kiedy będzie ugotowany al dente.
    4. W głębokiej patelni stopić trochę masła, dodać boczek i krótko go podsmażyć. Dodać makaron i polać sosem śmietanowym.
    5. Dobrze wymieszać i odstawić na około 2 minuty. Podawać na gorąco posypane parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    autor:
    12

    Świetne spaghetti i do tego bardzo proste - 23 gru 2013

    IzabelaWujczak
    3

    Bardzo szybkie i bardzo pyszne) POLECAM - 15 mar 2014

    WiolettaWachelka
    2

    Pyszne. ja wzbogacilam szczypiorkiem i pietruszka - 10 lip 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis