Kapusta włoska z boczkiem

    Kapusta włoska z boczkiem

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 11 osób

    Kapusta włoska to tanie, zdrowe i wszechstronne warzywo. Doskonale pasuje do wołowiny lub jagnięciny. Zwykle podajemy ją z ziemniakami jako dodatki obiadowe do pieczonych mięs.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg kapusty włoskiej
    • 2 boczku, pokrojonego w drobną kostkę
    • 40 g masła
    • 50 ml śmietany
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • zmielona gałka muszkatołowa (do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Umyć kapustę, usunąć zewnętrzne liście, pozostałe grubo poszatkować.
    2. Krótko podgotować boczek w wodzie i dobrze odcedzić (dzięki temu będzie miał łagodniejszy smak, ale ten krok można opuścić).
    3. Sparzyć kapustę wkładając ją na kilka chwil do wrzącej, osolonej wody, odcedzić ją, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie (dzięki temu zachowa kolor). Osuszyć kapustę. W dużej patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę, boczek i kapustę, dobrze wymieszać i podgrzewać wszystko przez chwilę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis