Zupa krem z pieczonej dyni

    Zupa krem z pieczonej dyni

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 9 osób

    Ta zupa jest niesamowicie smaczna. W jej skład wchodzą: pieczona dynia, marchew, jabłko, szałwia i śmietana. Pieczona dynia dodaje naprawdę cudownego smaku. Można ją zamrażać.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 g masła
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
    • 1 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • 400 g miąższu dyni, upieczonego i pokrojonego w kostkę
    • 1 łyżka liści szałwii
    • 700 ml bulionu drobiowego
    • 200 ml śmietany do zup
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać marchew, jabłko, pieczoną dynię i szałwię; smażyć przez 8-10 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
    2. Zdjąć z ognia, zmiksować za pomocą ręcznego miksera lub w blenderze.
    3. Dodać bulion drobiowy i gotować całość na małym ogniu przez 15 minut. Dodać śmietanę i podgrzewać jeszcze przez 5 minut, ale NIE dopuścić do wrzenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis