Zupa krem z dyni

    Zupa krem z dyni

    31polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 97 osób

    Ta pyszna zupa dyniowa jest niesamowicie sycąca, bo zawiera też marchew i ziemniaki. Dodatek creme fraiche naprawdę uwydatnia smak dyni. Można ją też na koniec oprószyć świeżo zmieloną gałką muszkatołową.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 dynia (około 1,2 kg)
    • łyżka masła
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 750 ml wody
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 2 łyżki vegety (lub mniej, do smaku)
    • 150 ml creme fraiche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Przekroić dynię na ćwiartki i usunąć nasiona oraz włóknisty miąższ ze środka. Pozostały, twardy miąższ pokroić w plastry, obrać skórkę, a następnie pokroić plastry w kostkę.
    2. W dużym garnku stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać dynię, ziemniaki, marchew i wodę i doprowadzić do wrzenia. Lekko posolić, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 minut.
    3. Zmiksować zupę za pomocą ręcznego miksera i doprawić do smaku vegetą i pieprzem. Na koniec wmieszać creme fraiche.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    Amieszka
    autor:
    10

    - - 22 paź 2015

    autor:
    4

    Bardzo dobra,jesienna-rozgrzewająca zupka,która sprawiła,że polubiłam dynie.prosta i nie da się zepsuć) - 04 lis 2015

    autor:
    2

    zupka jest przepyszna ,prosta i szybka .😉👍. - 01 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis