Zupa-krem z ziemniaków ze słonecznikiem

    Zupa-krem z ziemniaków ze słonecznikiem

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Do mojej wersji zupy ziemniaczanej dodaję prażone nasiona słonecznika, co dodaje jej smaku oraz wartości odżywczych. Jest absolutnie wyśmienita! Dodanie creme fraiche sprawia, że jest niesamowicie kremowa, a nie zawiera tyle kalorii i tłuszczu, ile mogłaby zawierać, gdyby dodać zwykłą śmietanę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 20 g masła
    • 500 g mącznych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 400 ml mleka
    • 500 ml wody
    • 1 łyżka nasion słonecznika
    • 2 łyżki crème fraiche
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • vegeta (do smaku)
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać ziemniaki i podsmażać przez kilka minut. Dodać mleko i wodę i gotować na małym ogniu przez około 20-25 minut.
    2. Na suchej patelni (bez oleju) uprażyć nasiona słonecznika aż będą złocistobrązowe. Uważać, aby się nie przypaliły.
    3. Zmiksować zupę w blenderze, dodać creme fraiche. Doprawić solą, pieprzem, gałką i vegetą.
    4. Nalać zupę do miseczek i podawać posypaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis