Zupa-krem z ziemniaków ze słonecznikiem

    (3)

    Do mojej wersji zupy ziemniaczanej dodaję prażone nasiona słonecznika, co dodaje jej smaku oraz wartości odżywczych. Jest absolutnie wyśmienita! Dodanie creme fraiche sprawia, że jest niesamowicie kremowa, a nie zawiera tyle kalorii i tłuszczu, ile mogłaby zawierać, gdyby dodać zwykłą śmietanę.


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 20 g masła
    • 500 g mącznych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 400 ml mleka
    • 500 ml wody
    • 1 łyżka nasion słonecznika
    • 2 łyżki crème fraiche
    • gałka muszkatołowa do smaku
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • vegeta (do smaku)
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W garnku rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać ziemniaki i podsmażać przez kilka minut. Dodać mleko i wodę i gotować na małym ogniu przez około 20-25 minut.
    2. Na suchej patelni (bez oleju) uprażyć nasiona słonecznika aż będą złocistobrązowe. Uważać, aby się nie przypaliły.
    3. Zmiksować zupę w blenderze, dodać creme fraiche. Doprawić solą, pieprzem, gałką i vegetą.
    4. Nalać zupę do miseczek i podawać posypaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)