Ravioli z grzybami w śmietanowym sosie

    Ravioli z grzybami w śmietanowym sosie

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 8 osób

    Boskie, kremowo-śmietankowe danie wegetariańskie. Samo przygotowanie ravioli nie jest trudne, ale zajmuje sporo czasu - jednak zdecydowanie rezultat jest tego wart! Ciasto na ravioli musi odstać godzinę zanim się go użyje, a więc zaplanuj rozpoczęcie gotowania nieco wcześniej.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • Ravioli
    • 300 g mąki
    • 3 jajka
    • salt
    • Nadzienie
    • 250 g pieczarek, drobno posiekanych
    • 250g boczniaków, drobno posiekanych
    • 2 zielone cebulki, drobno posiekane
    • 1 łyżka sklarowanego masła
    • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego
    • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1 łyżeczka mąki pszennej
    • 1 łyżka śmietany kremówki (35%)
    • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • mąka do posypania stolnicy
    • 1 białko do smarowania
    • Sos
    • 250 g śmietany tortowej (48%)
    • 2 łyżki śmietany kremówki (35%)
    • 4 łyżki białego wina (lub bulionu)
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 1/2 pęczka świeżej szałwii
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 3 łyżeczki świeżo startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Ravioli: przesiać mąkę wprost na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie roztrzepane jajka i sól. Wymieszać wszystko ruchami od zewnątrz do środka, i wyrobić na gładkie ciasto (rękami lub mikserem). Przykryć i odstawić na godzinę.
    2. Sklarowane masło rozgrzać na patelni i poddusić grzyby z cebulką, aż cały płyn wyparuje. Dodać oregano i pietruszkę i jeszcze chwilę podgrzewać. Posypać mąką, dodać śmietanę kremówkę i doprowadzić do wrzenia. Na koniec wmieszać parmezan i doprawić solą i pieprzem.
    3. Ponownie wyrobić ciasto na ravioli, a następnie bardzo cienko rozwałkować. Lekko posypać mąką stolnicę, położyć na niej rozwałkowane ciasto, a następnie wycinać z niego kwadraciki o boku 4 cm. Na połowę kwadratów z cista nałożyć farsz grzybowy. Drugą połowę kwadratów posmarować białkiem i położyć posmarowaną stroną na kwadratach z nadzieniem. Przyszczypać brzegi, upewniając się, że są dobrze sklejone z każdej strony, a w środku pierożków nie pozostało powietrze.
    4. Zagotować wodę w dużym garnku i delikatnie wrzucić ravioli. Gotować na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będą al dente. Woda nie powinna się gwałtownie gotować.
    5. Sos: wymieszać w rondelku obie śmietany z winem i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Na gorącym oleju podsmażyć listki szałwii aż będą chrupiące. Odcedzone ravioli wyłożyć na ciepłym talerzu, polać sosem śmietanowym i posypać listkami szałwii i parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis