Makaron z szynką i porem w kremowym sosie

    Makaron z szynką i porem w kremowym sosie

    19polubień
    25min.


    Zrobione przez 6 osób

    Ulubiona potrawa naszej rodziny, a bardzo szybko się ją przygotowuje nawet na ostatnią chwilę. Pory dusi się w bulionie, dodaje do nich szynkę i śmietanę, a następnie podaje z makaronem. Szybkie, łatwe i pyszne danie na obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g makaronu spaghetti lub wstążki
    • 500 g porów
    • 125 ml bulionu wołowego
    • 250 ml śmietany
    • 200 g gotowanej szynki
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • gałka muszkatołowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu; odcedzić.
    2. W międzyczasie umyć pory i pokroić w cienkie plasterki. Gotować przez 5 minut w bulionie, a następnie dodać śmietanę i gotować kolejne 10 minut.
    3. Szynkę pokroić w cienkie paseczki i dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Podawać z makaronem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Dla mnie pyszny, szybki obiad. :-) nastepnym razem zamiast szynki dodam fileta z kurczaka, zobacze jaki bedzie smak. - 05 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis