Kremowa makaronowa zapiekanka z szynką

    Kremowa makaronowa zapiekanka z szynką

    6polubień
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo prosta zapiekanka z szynką, śmietaną i serem - na dni, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapomnij o gotowych posiłkach, ta domowa potrawa będzie gotowa w mgnieniu oka, a Twoja rodzina się nią zachwyci!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g dowolnego makaronu (rurki, świderki, itp.)
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 250 g szynki, pokrojonej w kostkę
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • suszone oregano (do smaku)
    • suszona bazylia (do smaku)
    • 400 ml śmietany
    • starty ser (mozzarella, parmezan, itp.)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    2. W garnku zagotować osoloną wodę i ugotować makaron aż będzie al dente (około 8 minut). Odcedzić i przełożyć makaron z powrotem do garnka. Dodać czosnek, szynkę i przyprawy. Wlać śmietanę, wymieszać całość i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
    3. Opcjonalnie: posypać startym serem po wierzchu. Piec około 15-20 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis