Gnocchi w kremowym sosie gorgonzola

    Gnocchi w kremowym sosie gorgonzola

    12polubień
    55min.


    Zrobione przez 17 osób

    Z tym superprostym przepisem przygotowanie gnocchi w domu jest banalne. Zastanawiam się, jak trudne by to było, gdyby mama mojej przyjaciółki Susanne nie dałaby mi tego przepisu. Teraz jemy w domu gnocchi przynajmniej raz w miesiącu. Sos z serem gorgonzola jest przepyszny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Gnocchi
    • 800 g mącznych ziemniaków, obranych
    • 250 g mąki
    • Sos
    • 100 g sera gorgonzola
    • 60 g masła
    • 100 ml śmietany
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • starty parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ziemniaki gotować przez 20 minut aż będą miękkie, odcedzić i kiedy są jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków (albo utłuc). Dodać mąkę i wyrobić na gładkie ciasto.
    2. Stolnicę lub blat posypać lekko mąką. Część ciasta na gnocchi uformować w wałek grubości 2 cm. Pokroić wałek na kawałki o szerokości 2,5 cm.
    3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę - do wrzącej wody wrzucać partiami kluski. Gdy wypłyną na powierzchnię odczekać 1-2 minuty i wybrać je łyżką cedzakową. Ponownie doprowadzić wodę do wrzenia i ugotować następną partię.
    4. W patelni, na małym ogniu, stopić gorgonzolę z masłem. Dodać śmietanę i gotować przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i polać tym gnocchi. Posypać parmezanem - gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    EwaNowakowska-Karagiannis
    2

    Świetne danie, bardzo szybkie i smaczne, sos z gorgonzoli naprawdę wspaniały, choć obawiałam się, że będzie zbyt mocny. Dodałam do dania malutki akcent mięsny, już na talerzach posypałam je odrobiną boczku, drobno pokrojonego i zarumienionego na patelni. - 09 wrz 2013

    IzabelaWiktorowska
    1

    Santa Madonna ile kaloriijjjiii - 22 paź 2014

    marysqq
    autor:
    0

    moze byc, ale fanka nie zostane pozdrawiam - 05 paź 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis