Zupa-krem z cukinii i szpinaku

    Zupa-krem z cukinii i szpinaku

    11polubień
    35min.


    Zrobione przez 21 osób

    Prosta, wegetariańska zupa dla całej rodziny, z cukinią, szpinakiem i z ziemniakami. Sami zdecydujcie, czy wolicie użyć śmietany tłustszej, czy kwaśniej, a może nawet creme fraiche. Jeśli macie mało czasu możecie użyć mrożonego szpinaku.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 500 g cukinii, pokrojonej w kostkę
    • 1 cebula, grubo posiekana
    • 150 g szpinaku
    • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
    • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekana
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 225 ml śmietany
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Podgrzać w garnku olej i podsmażyć cukinię z cebulą, aby cebula się zeszkliła.
    2. Dodać szpinak, ziemniaka, pietruszkę i bulion i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Zmiksować na krem.
    3. Wmieszać śmietanę i podgrzać całość, ale nie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    2

    - - 22 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis