Zapiekanka ze słodkich ziemniaków

    Zapiekanka ze słodkich ziemniaków

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1169 osób

    Puszyste słodkie ziemniaki z masłem, cukrem i wanilią, zapiekane z chrupiącą kruszonką z orzechów pekan. Przepis ten dał mi mój szwagier.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 900 g ugotowanych, utłuczonych słodkich ziemniaków
    • 120 g roztopionego masła
    • 80 ml (1/3 szkl.) mleka
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 2 jajka
    • 220 g (1 szkl.) jasnobrązowego cukru
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 75 g masła
    • 110 g (1 szkl.) posiekanych orzechów pekan

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Posmarować tłuszczem brytfankę wielkości około 23x33cm.
    2. W dużej misce wymieszać razem purée ze słodkich ziemniaków, masło, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i jajka. Włożyć wszystko do przygotowanego naczynia żaroodpornego i równo rozprowadzić. W małej misce wymieszać brązowy cukier i mąkę. Wkrajać do tego 75 g masła, by kruszonka stała się grudkowata, a następnie domieszać orzechy i tak przygotowaną kruszonką posypać słodkie ziemniaki.
    3. Piec przez 25 minut w nagrzanym piekarniku, aż zapiekanka nabierze złotego koloru.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis