Sos z kurek i boczku

    Sos z kurek i boczku

    3polubienia
    25min.


    Zrobione przez 9 osób

    Kiedy tylko kurki są dostępne w sprzedaży - musisz użyć tego przepisu! Tutaj kurki są duszone wraz zboczkiem i cebulą, a następnie wymieszane ze śmietaną i podane ze świeżą natką pietruszki. Podawać na grillowanym lub podpieczonym chlebku ciabatta - jako wykwintną przystawkę lub lekkie danie główne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g kurek
    • 125 g chudego wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
    • 3 cebule, drobno posiekane
    • 2 łyżeczki mąki
    • 250 ml kwaśnej śmietany
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • świeża natka pietruszki, drobno posiekana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Kurki oczyścić i pokroić na kawałki.
    2. Boczek podsmażyć na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać grzyby i dusić przez 15 minut pod przykryciem.
    3. Wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać do grzybów. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis