Kremowa zapiekanka z cykorią i szynką

    Kremowa zapiekanka z cykorią i szynką

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 10 osób

    Jeśli wiem, że na drugi dzień nie będę miała czasu nic ugotować, to przygotowuję tę zapiekankę i na drugi dzień tylko wkładam ją do piekarnika. Bardzo praktyczne i bardzo smaczne danie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g cykorii
    • 60 g masła
    • 30 g mąki
    • 350 ml mleka
    • 300 g startego sera Sbrinz lub parmezanu
    • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 szczypta startej gałki muszkatołowej
    • 375 g gotowanej szynki, pokrojonej w plastry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Cykorię umyć i poprzekrawać wzdłuż na połówki. Wyciąć ze środka gorzki głąb.
    3. Na patelni stopić połowę masła i podsmażać cykorię przez 5 minut. Zdjąć z patelni i odstawić.
    4. Stopić pozostałe masło i wmieszać do niego mąkę, a następnie stopniowo dodawać gorące mleko. Porządnie mieszać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, stale mieszając. Dodać połowę sera, doprawić sos gałką muszkatołową i pieprzem.
    5. Każdy kawałek cykorii owinąć w plaster szynki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Całość polać sosem i posypać pozostałym serem.
    6. Piec przez 25 minut aż z wierzchu zapiekanka się przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis