Zupa-krem z dyni

    Zupa-krem z dyni

    28polubień
    40min.


    Zrobione przez 83 osoby

    To wspaniały sposób na dynię. Zupa jest kremowa, gęsta i przepyszna! Podawać ze świeżymi bułeczkami z masłem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g masła
    • 100 g cebuli, drobno posiekanej
    • 1 kg miąższu dyni, posiekanego
    • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
    • sól i biały pieprz
    • 500 ml bulionu
    • 250 ml śmietany do zup
    • 2 łyżki creme fraiche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać dynię i ziemniaki i podsmażać przez kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem i dodać bulion. Gotować zupę na małym ogniu przez około 15-20 minut. Jeśli jest zbyt gęsta - dodać więcej bulionu.
    2. Zmiksować zupę w blenderze. Na koniec wmieszać śmietanę i podgrzać całość, ale nie doprowadzić do wrzenia.
    3. Dekorować odrobiną creme fraiche.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    DominikaSeweryn
    21

    - 13 lis 2012

    autor:
    14

    Wyśmienita zupa, polecam!!!! - 14 paź 2013

    ŁukaszDaciuk
    autor:
    3

    wszystko ok, ale ja bym nie miksował. dodać bazylii i czosnku i jeść gęste z całymi kawałkami ziemniaków i dyni. - 18 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis