Zupa ziemniaczano-porowa

    Zupa ziemniaczano-porowa

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 8 osób

    Ta ziemniaczanka jest niesamowicie kremowa i smakuje wspaniale z kromką świeżego chleba. Tak jak wszystkie zupy, smakuje lepiej następnego dnia po odgrzaniu, dlatego zawsze gotuję ją zawczasu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 50 g masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 pory, pokrojone w plastry
    • 1/4 cebuli, drobno posiekanej
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • 750 g ziemniaków (ok. 5 sztuk), obranych i pokrojonych w plastry
    • 250 ml śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać pora i cebulę. Dodać sól i pieprz i gotować przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
    2. Do bulionu dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać i wlać tę mieszaninę do garnka. Dodać ziemniaki i doprowadzić całość do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis