Śmietankowy sernik

    Śmietankowy sernik

    8polubień
    1godz.55min.


    Zrobione przez 6 osób

    Lekkie i smakowite ciasto, które można znaleźć w najlepszych europejskich cukierniach. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, bo trzeba je przed podaniem schłodzić w lodówce aby masa serowa zastygła.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Spód
    • 2 jajka
    • 3-4 łyżki gorącej wody
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 125 g mąki
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • Masa serowa
    • 3 jajka
    • 150 g cukru
    • Sok i skórka z 1/2 cytryny
    • 500 g chudego twarogu, zmielonego
    • 2 saszetki żelatyny
    • 250 ml śmietany tortowej (46%)
    • Cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Wysmarować tłuszczem tortownicę. Piekarnik rozgrzać do 200 C.
    2. 2 żółtka roztrzepać z wodą, cukrem i aromatem waniliowym, aby powstała puszysta mieszanina. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą i dodać do mieszaniny z żółtkami, dobrze mieszając całość. 2 białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Przelać mieszaninę do przygotowanej blachy i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 30-40 minut.
    3. Odstawić spód aby ostygł, a następnie przekroić go w poprzek na pół, tworząc dwie warstwy.
    4. Przygotować masę serową: 3 żółtka zmiksować z cukrem i sokiem oraz skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie, stale miksując, stopniowo dodawać ser.
    5. Żelatynę rozpuścić zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 3 białka ubić na sztywno; śmietanę także ubić na sztywno. Do mieszaniny z serem dodać żelatynę, ubite białka i śmietanę i delikatnie wymieszać całość łyżką.
    6. Spodnią część ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i wyłożyć na nie masę serową. Przykryć drugą częścią ciasta.
    7. Wstawić ciasto do lodówki, aby masa zastygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    - 27 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis