Strudel jabłkowo-żurawinowy z ciasta filo

    Strudel jabłkowo-żurawinowy z ciasta filo

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Ten przepis jest wynikiem wielu eksperymentów: byłem już trochę znudzona smakiem strudla jabłkowego z rodzynkami, chciałem więc dodać taki składnik, który doda mu trochę odmiennego smaku - i żurawina to było to! Z tego przepisu wychodzą 2 małe strucle.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1,25 kg jabłek
    • sok z 1 cytryny
    • 100 g suszonej żurawiny
    • mąka pszenna
    • 20 płatów ciasta filo
    • 150 g masła, stopionego
    • 100 g mielonych migdałów
    • 100 g cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem dużą blachę do pieczenia.
    2. Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.
    3. Żurawinę zalać gorącą wodą i odstawić.
    4. Czystą ściereczkę posypać mąką, ułożyć na tym płat ciasta filo i posmarować stopionym masłem. Przykryć kolejnym płatem ciasta filo i znów posmarować masłem. Powtórzyć tak z 10 warstwami. Na ostatniej warstwie wyłożyć migdały, pozostawiając margines o szerokości 1-2 cm wzdłuż brzegów.
    5. Żurawinę odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wymieszać z jabłkami, cukrem i cynamonem. Połowę nadzienia wyłożyć na środku ciasta ponownie pozostawiając marginesy wzdłuż brzegów. Jeśli jabłka są bardzo mokre, wycisnąć z nich nadmiar soku. Nadzienie nie może być wodniste!
    6. Brzegi ciasta (gdzie nie ma ani migdałów, ani nadzienia) posmarować masłem i pomagając sobie ściereczką zwinąć ciasto w strudel, zakładając na siebie końce ciasta dość ciasno, aby nadzienie się nie wylewało. Położyć strudel "szwem" na dół na przygotowanej blasze.
    7. Przygotować drugi strudel z pozostałych 10 płatów ciasta i pozostałego nadzienia. Na koniec posmarować całe strudle stopionym masłem i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut aż będą chrupiące i złociste.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis