Sos z żurawiny i owoców kumkwatu

    Sos z żurawiny i owoców kumkwatu

    Zapisz do ulubionych
    52min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Odkąd w pobliskim supermarkecie dostępne są świeże owoce żurawiny co roku eksperymentowałam z tym sosem w okolicy Świąt Bożego Narodzenia. Ta wersja z kumkwatem wyszła mi tak pyszna, że już przy niej pozostałam. To niezwykła odmiana od tradycyjnego sosu żurawinowego.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 16 owoców kumkwatu
    • 175 ml wody
    • 152 g cukru
    • 3 kawałki kandyzowanego imbiru
    • 450 g świeżych owoców żurawiny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 27min.  ›  Gotowe w: 52min. 

    1. Ponakłuwać kumkwaty 2-3 razy widelcem i włożyć do zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie opłukać pod zimną wodą. Powtórzyć ten proces dwa razy.
    2. Zagotować kumkwaty w 175 ml wody wymieszanej z cukrem. Zmniejszyć ogień i gotować powolutku przez 15 minut (bez przykrycia).
    3. Wyjąć owoce z syropu i odstawić.
    4. Posiekać drobno imbir i dodać wraz z żurawiną do syropu. Gotować na małym ogniu przez 10 do 12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż żurawina popęka i powstanie gęsty sos.
    5. W międzyczasie pokroić przestudzone kumkwaty na ćwiartki, wyjąć rdzenie nasienne. Resztę pokroić w cienkie paski i dodać do żurawiny. Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis