Cukinia pasteryzowana z cebulką i papryką

    Cukinia pasteryzowana z cebulką i papryką

    9polubień
    8godz.55min.


    Zrobione przez 20 osób

    Odkąd dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki już się nie martwię co zrobić z cukiniami zalewającymi mój ogródek. Smakuje wyśmienicie na kanapkach, z mięsem lub kiełbasą. Słoiki tej cukinii mogą też być fajnym prezentem.

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 1,75 kg cukinii, przekrojonych wzdłuż na pół i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 500 g cebuli, drobno posiekanej
    • 1 duża czerwona papryka, drobno posiekana (nasiona usunąć)
    • 1 duża zielona papryka, drobno posiekana (nasiona usunąć)
    • 1 łyżka mielonej gorczycy
    • 75 g soli
    • 550 ml białego octu winnego
    • 3/4 łyżeczki kurkumy
    • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 3/4 łyżeczki mąki kukurydzianej
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 i 1/2 łyżeczki nasion selera naciowego
    • 1200 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +8godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 8godz.55min. 

    1. Cukinię wymieszać z cebulą i papryką i przełożyć mieszaninę do szczelnego pojemnika. Wstawić na noc do lodówki.
    2. Następnego dnia przepłukać zimną wodą i porządnie odsączyć. Pozostałe składniki wymieszać w dużym rondlu i zagotować. Dodać mieszaninę z cukinią i gotować na małym ogniu przez 30 minut (bez przykrycia).
    3. W międzyczasie umyć porządnie słoiki i przykrywki - najlepiej w zmywarce. Wysterylizować słoiki opłukując je wrzątkiem prosto z czajnika, a następnie ustawić do góry dnem na czystej ściereczce.
    4. Napełnić słoiki mieszaniną i mocno zakręcić pokrywki. Całkowicie ostudzić, a później przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis