Cukiniowe naleśniki z nadzieniem z sera feta i papryki

    Cukiniowe naleśniki z nadzieniem z sera feta i papryki

    16polubień
    35min.


    Zrobione przez 14 osób

    Ciasto na te niezwykłe naleśniki robi się z dodatkiem cukinii, a w środku mają nadzienie z sera feta i czerwonej papryki. To szybki, zdrowy, bezmięsny posiłek, który łatwo się przygotowuje nawet w środku tygodnia.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • Ciasto na naleśniki
    • 200 g cukinii, startej na tarce i wyciśniętej
    • 3 jajka
    • 5 łyżek mąki
    • 1 pęczek pietruszki, drobno posiekany
    • 1 łodyżka mięty, drobno posiekana
    • sól
    • 6 łyżek oleju do smażenia
    • Nadzienie
    • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 2 łyżki oleju
    • 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
    • 1 łodyżka mięty, posiekana
    • sól i pieprz (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Przygotować naleśniki: zmiksować jajka z mąką, pietruszką, miętą, solą i cukinią. W patelni (o średnicy 18 cm) rozgrzać 1 łyżkę oleju i nałożyć kilka łyżek ciasta na pierwszy naleśnik. Gdy brzegi naleśnika zaczną wysychać, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki, naleśnik odwrócić na drugą stronę. Usmażyć w ten sposób jeszcze 5 naleśników, każdy osobno na 1 łyżce oleju; przykryć usmażone naleśniki folią aluminiową lub włożyć do ciepłego piekarnika, aby były ciepłe.
    2. Przygotować nadzienie: w patelni rozgrzać olej i smażyć paprykę przez 3 minuty. Zdjąć paprykę z patelni i wymieszać z serem feta i miętą. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Nakładać nadzienie łyżeczką na naleśniki, składać je na pół i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 11 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis