Zapiekanka z żółtej cukinii

    Zapiekanka z żółtej cukinii

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1622 osoby

    Miękka cukinia, roztopiony ser i chrupiące krakersy czynią z tej potrawy znakomity dodatek lub obfite danie główne. Świetne jedzenie, które można zrobić ze składników o niskiej zawartości tłuszczu, a nadal będzie tak samo dobre!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 520 g żółtej cukinii w plasterkach
    • 80 g posiekanej cebuli
    • 35 pokruszonych maślanych krakersów
    • 120 g startego żółtego sera (np. cheddar)
    • 2 jajka
    • 180 ml (3/4 szkl.) mleka
    • 60 g roztopionego masła
    • 1 łyżeczka soli
    • czarny mielony pieprz do smaku
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. Włożyć cukinię i cebulę do dużej patelni, wlać niewielką ilość wody i postawić na średnim ogniu. Przykryć i gotować około 5 minut, lub aż cukinia będzie miękka. Odcedzić i włożyć do dużej miski.
    3. W średniej misce wymieszać pokruszone krakersy z tartym serem, a następnie połowę tej mieszanki wsypać do ugotowanej cukinii z cebulą. W małej miseczce roztrzepać razem jajka i mleko i dodać do cukinii. Wlać do tego 1/4 szklanki roztopionego masła i doprawić solą i pieprzem. Rozprowadzić wszystko równo na dnie naczynia do pieczenia, posypać pozostałą mieszanką krakersów i sera i porozkładać na wierzchu 2 łyżki masła w małych kawałeczkach.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, aż zapiekanka się zarumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis