Zapiekanka z cukinią i pomidorami

    Zapiekanka z cukinią i pomidorami

    15polubień
    35min.


    Zrobione przez 7 osób

    Wegetariańska zapiekanka z cukinią, pomidorami, creme fraiche, parmezanem i świeżymi ziołami, na wierzchu posypana bułką tartą - niezastąpiona, zwłaszcza latem, gdy królują świeże, pachnące warzywa prosto z ogródka!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2-3 kromki chleba
    • 25 g startego parmezanu
    • 2-3 pomidory (ok. 350 g)
    • 3 cukinie (ok. 500 g), pokrojone w cienkie plasterki
    • olej do wysmarowania naczynia
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 ząbek czosnku
    • 100 ml creme fraiche (lub tłustej śmietany, np. 36%)
    • 1 pęczek bazylii, posiekany
    • 1 pęczek pietruszki, posiekany
    • świeży tymianek
    • 5-6 łyżek oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Z kromek chleba usunąć skórkę, a resztę zmiksować w blenderze.
    2. Pomidory umyć i naciąć skórkę. Włożyć je do wrzątku, a następnie szybko opłukać pod zimną wodą. Obrać ze skórki, pokroić w plastry i wycisnąć pestki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i włożyć do niego cukinię w plasterkach. Oprószyć solą i pieprzem.
    4. Czosnek wymieszać z creme fraiche i posmarować tym cukinię. Na tym ułożyć plastry pomidora i ponownie oprószyć solą i pieprzem. Posypać bazylią.
    5. Wymieszać parmezan z bułką tartą, posiekaną pietruszką i tymiankiem. Delikatnie doprawić solą, a następnie wymieszać z oliwą. Posypać tym warzywa i włożyć naczynie do piekarnika.
    6. Piec przez około 30 minut na dolnej półce w nagrzanym piekarniku, aż wierzch się przyrumieni. Na koniec można przypiec wierzch włączając tylko górną grzałkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    Troszeczke zmieniłam ten przepis Pokroiłam cukinię i pomidory w plasterki,ułożyłam naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym,na to pokrojona szynka gotowana (Lidl-Kochschinken)polałam knorr -fix " spaghetti-carbonara" nastepnie posypałam tartym serem w moim wypadku ser kozi bo uwielbiam ale może być mozarella,feta a także zwykła gouda oraz posypałam oregano i bazylia! Nastepnie zapiekłam w 170-180 st. ok 30-40 minut do momentu az ser ładnie zbrązowiał i wyłożyłam na talerz z makaronem rurki Pycha - 07 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis