Quiche z cukinią i fetą

    Quiche z cukinią i fetą

    6polubień
    2godz.10min.


    Zrobione przez 12 osób

    Tę quiche powinno się zjeść w ten sam dzień, kiedy się ją upiekło, kiedy ciasto jest jeszcze kruche. Można też ją zamrozić, a potem upiec w piekarniku. Niezależnie od wybranego sposobu - jest przepyszna. Zapisałam sobie ten przepis w komputerze lata temu, bo ciągle ktoś mnie o niego prosi - a teraz przekazuję go całemu światu!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Spód
    • 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 125 ml ciepłej wody
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 jako, roztrzepane
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 250 g mąki pszennej
    • Nadzienie
    • 1 duża cukinia (zielona lub żółta)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżki ziół prowansalskich
    • 3 jajka
    • 250 g sera feta (najlepiej koziego), drobno pokruszonego
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +50min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Drożdże rozpuścić w wodzie wraz z cukrem i odstawić na 10 minut, aby pojawiła się piana.
    2. Wymieszać olej z jajkiem, solą i mąką i wyrobić na ciągnące ciasto. Uformować z ciasta kulę i kulać ją jeszcze przez chwilkę w dużej misce wysmarowanej tłuszczem. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do 1 godziny.
    3. W międzyczasie obrać cukinię (jeśli cukinia jest organiczna można zostawić skórkę) i przekroić wzdłuż na pół. Wydrapać łyżeczką nasiona i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
    4. 2 łyżki oliwy rozgrzać w dużej patelni, dodać cukinię i zioła. Dobrze wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 15 minut, aż cukinia zmięknie, a sok prawie całkiem wyparuje. Często mieszać, zwłaszcza pod koniec, aby cukinia nie przywarła do patelni.
    5. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    6. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto aby miało kształt koła o średnicy ok. 26 cm i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 23 cm, tworząc także brzegi. Jeśli ciasto nie za dobrze pasuje do kształtu tortownicy należy ostrożnie je dopasować tak, aby cały spód i brzegi były nim równomiernie wyłożone. Wystające brzegi zawinąć do środka.
    7. Jajka roztrzepać trzepaczką i wymieszać z fetą oraz przestudzoną cukinią. Doprawić pieprzem. Wyłożyć mieszaninę na cieście i wygładzić wierzch. Piec przez 35 minut, aż się lekko przyrumieni na wierzchu. Podawać gorącą lub ciepłą.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis