Zupa z kopru włoskiego i cukinii

    Zupa z kopru włoskiego i cukinii

    15polubień
    25min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Wyrafinowana zupa, a jaka prosta! Cukinia i fenkuł (koper włoski) w połączeniu z bulionem drobiowym i odrobiną curry tworzą cudowną zupę, która najlepiej smakuje gdy jest właśnie sezon na te warzywa.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 fenkuł (koper włoski)
    • 1 średnia cukinia
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
    • odrobina białego octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Fenkuł umyć. Odciąć łodygi od bulwy, zachować zielone kawałki do dekoracji. Pokroić bulwę w kostkę.
    2. Cukinię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać.
    3. W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Dodać fenkuł i cukinię i smażyć jeszcze przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
    4. Dodać bulion drobiowy i gotować jeszcze przez 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż fenkuł będzie miękki.
    5. Zupę zmiksować. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać więcej bulionu lub wody. Doprawić solą, pieprzem i curry.
    6. Drobno posiekać zieleninę z kopru włoskiego i udekorować tym zupę przed podaniem.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    11

    superaśna zupa. Z powodu zalet jakie posiada - szybka w wykonaniu , pyszna, niedroga i mało kaloryczna - na stałe zagościła w naszym domowym menu. - 05 cze 2012

    autor:
    3

    Po spróbowaniu tej zupy długo czekałam, aż koper włoski znowu pojawi się w Lidlu. Znowu jest!!!! Zupa jest niepowtarzalna, prosta, smakowita. Jednym słowem: cudo!!! - 05 sty 2015

    Amieszka
    autor:
    1

    - - 24 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis