Zupa z kopru włoskiego i cukinii

  • 1komentarz
  • 6polubień
  • 25min.

Wyrafinowana zupa, a jaka prosta! Cukinia i fenkuł (koper włoski) w połączeniu z bulionem drobiowym i odrobiną curry tworzą cudowną zupę, która najlepiej smakuje gdy jest właśnie sezon na te warzywa.

Diana

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry
  • odrobina białego octu winnego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

  1. Fenkuł umyć. Odciąć łodygi od bulwy, zachować zielone kawałki do dekoracji. Pokroić bulwę w kostkę.
  2. Cukinię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę drobno posiekać.
  3. W rondelku rozgrzać masło i podsmażyć cebulę. Dodać fenkuł i cukinię i smażyć jeszcze przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
  4. Dodać bulion drobiowy i gotować jeszcze przez 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu, aż fenkuł będzie miękki.
  5. Zupę zmiksować. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodać więcej bulionu lub wody. Doprawić solą, pieprzem i curry.
  6. Drobno posiekać zieleninę z kopru włoskiego i udekorować tym zupę przed podaniem.

Domowy bulion

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

lovely_wine
autor:
10

superaśna zupa. Z powodu zalet jakie posiada - szybka w wykonaniu , pyszna, niedroga i mało kaloryczna - na stałe zagościła w naszym domowym menu. - 05 cze 2012

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie