Cordon Bleu

    Cordon Bleu

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To nie jest typowy cordon bleu, ale jest to świetny sposób na wykorzystanie medalionów wieprzowych. Moi znajomi zdejmują czapki z głów za każdym razem, gdy je przygotuję. Kiedy delektują się tymi kotletami panierowanymi, z pięknie stopionym serem w środku, to ja zawsze czuję się jak magik!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 medaliony wieprzowe, rozbite tłuczkiem na cienko
    • 4 plastry gotowanej szynki
    • 4 plastry sera Gruyere (lub innego szwajcarskiego sera)
    • 2 jajka, lekko roztrzepane
    • 80 g mąki
    • 100 g bułki tartej
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Medaliony położyć na dużym talerzu. Na jednej połowie każdego medalionu ułożyć plaster szynki i plaster sera. Przykryć drugą połową mięsa, aby zakryć nadzienie. W razie konieczności spiąć wszystko wykałaczką - aby się nie rozpadło. Oprószyć solą i pieprzem.
    2. Jajko, mąkę i bułkę tartą umieścić w trzech oddzielnych talerzach. Zanurzać medaliony kolejno w: jajku, mące i bułce tartej.
    3. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Wlać oleju na około centymetr i dobrze rozgrzać.
    4. Smażyć kotlety w oleju z obydwu stron aż będą rumiane. Zdejmować na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis