Chłodnik pomidorowy z rozmarynem

    (5)

    Oto moja alternatywa dla gazpacho. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty pomidory muszą być bardzo dojrzałe.


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 kg dojrzałych pomidorów
    • 2 grube kromki czerstwego białego pieczywa
    • 1 łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu
    • 1 ząbek czosnku
    • 250 ml bulionu drobiowego
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • sok z 1 cytryny (lub więcej do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Na pomidorach naciąć krzyżyki i wstawić do wrzątku na chwilę, aby skórka zaczęła odchodzić. Wyjąć, odstawić żeby ostygły, a następnie obrać ze skórki. Pozbyć się pestek i drobno posiekać miąższ.
    2. Chleb umieścić w misce i polać zimną wodą. Pozostawić, aby lekko namókł, a następnie wycisnąć nadmiar wody.
    3. W blenderze zmiksować chleb z pomidorami, rozmarynem i czosnkiem (być może trzeba będzie podzielić to na dwie części, bo całość może się nie zmieścić do blendera). Dodać bulion.
    4. Doprawić solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Podawać schłodzony.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis