Chłodnik ogórkowy

    Chłodnik ogórkowy

    3polubienia
    10min.


    Zrobione przez 10 osób

    To moja ulubiona zupa w czasie lata. Bardzo szybko się ją przygotowuje i jest niezwykle orzeźwiająca. Ogórki w połączeniu z jogurtem, maślanka, czosnkiem, miętą i pietruszką tworzą cudowną przystawkę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g jogurtu
    • 2 ogórki
    • 350 ml maślanki
    • 2 ząbki czosnku
    • mała garść świeżych liści mięty
    • 1 mały pęczek natki pietruszki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • sól i biały pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Pozostawić jogurt na 30 minut na filtrze do kawy lub na grubej gazie, żeby odciekł z niego nadmiar wody. Przecedzoną wodę wylać (można też jej użyć do pieczenia chleba).
    2. Obrać ogórki ze skórki i wydrapać łyżeczką pestki. W blenderze zmiksować część jogurtu z częścią maślanki i z czosnkiem. Dodać resztę jogurtu i maślanki, miętę, pietruszkę i ogórki, i porządnie zmiksować. Być może trzeba to będzie robić na dwa razy, bo może się nie zmieścić do blendera. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki i podawać schłodzony.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis