Krem kawowy

    Krem kawowy

    3polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Kremowy deser kawowy, którego smak powoduje wyrzuty sumienia, ale zupełnie niepotrzebnie. Podawać w kokilkach lub pucharkach deserowych. Przepis nie wymaga zbyt dużo pracy, ale trzeba go przygotować wcześniej, aby mógł stężeć - doskonały na przyjęcia!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 saszetka żelatyny
    • 3 łyżki zimnej wody
    • 500 ml mleka
    • 2 kopiate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    • 4 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 25-50 g startej czekolady
    • 125 ml śmietany tortowej (48%)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i odstawić.
    2. Zagotować mleko, do gorącego mleka dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wmieszać kawę, cukier i aromat waniliowy, a następnie zdjąć z ognia. Odstawić, aby masa ostygła do temperatury pokojowej, a następnie wstawić do lodówki.
    3. Kiedy krem zgęstnieje, dodać startą czekoladę i bitą śmietanę i delikatnie wymieszać całość łyżką. Przelać krem do pucharków lub kokilek i chłodzić, aż całkowicie stężeje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis