Gofry kokosowe

    Gofry kokosowe

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Moje dzieci uwielbiają wszystko, co kokosowe, więc te gofry są u nas nie lada przysmakiem. Można je podać jako wspaniały deser, z lodami waniliowymi i bitą śmietaną, posypane prażonym kokosem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 jajka
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g miodu
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 100 g wiórków kokosowych
    • 250 g mąki pszennej
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 125 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Oddzielić białka od żółtek. Zmiksować żółtka z masłem i miodem na puszystą masę, dodać aromat waniliowy i sok cytrynowy.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Białka ubić z solą na sztywno, wymieszać z mlekiem i kokosem i dodać do żółtek. Dobrze wymieszać, aby powstało ciasto bez grudek.
    3. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry przez for 2-3 minuty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis