Piersi z kurczaka w kokosowym curry

    Piersi z kurczaka w kokosowym curry

    15polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 17 osób

    To prosty, pożywny posiłek, doskonały na obiad w środku tygodnia. Piersi z kurczaka smaży się na patelni, a następnie podaje z warzywami duszonymi w kremowym, kokosowym sosie z odrobiną chilli i curry. Podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 duża marchew, pokrojona w plasterki
    • 75 g mrożonego groszku, rozmrożonego
    • 2 zielone cebulki (ze szczypiorkiem), posiekane
    • 1 papryczka jalapeno (albo inna papryczka chilli), posiekana, bez nasion
    • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 300 ml mleczka kokosowego
    • 50 ml bulionu drobiowego
    • 100 g rodzynek
    • 1 łyżka curry
    • 1 łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Filety z kurczaka natrzeć solą i pieprzem. W dużej patelni na dużym ogniu rozgrzać olej i smażyć piersi z kurczaka z każdej strony aż się lekko przyrumienią. Zdjąć z patelni i odstawić.
    2. To tej samej patelni włożyć cebulę, groszek, marchewkę, cebulkę ze szczypiorkiem, papryczkę chilli, imbir i czosnek i stale mieszając smażyć na dużym ogniu przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać mleczko kokosowe, bulion drobiowy, rodzynki, curry i sól i doprowadzić całość do wrzenia.
    3. Dodać kurczaka, zmniejszyć ognień i dusić przez 20-25 minut, aż kurczak się w środku ugotuje.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Polecam, bardzo smaczne!!!! - 10 paź 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis