Zapiekanka z ziemniaków z grilla

    Zapiekanka z ziemniaków z grilla

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 72 osoby

    Prosty i szybki sposób przyrządzenia domownikom ich ulubionej potrawy bez użycia kuchenki. Jeśli ktoś woli, może zamiast jednej dużej porcji w folii zrobić 4 małe, ale wtedy należy pamiętać, że będą się piec dużo szybciej!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 czerwone ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki
    • 1 duża drobno pokrojona cebula
    • 4 ząbki posiekanego czosnku
    • 10 g posiekanej świeżej bazylii
    • 60 g pokrojonego w kostkę masła
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać grill na średnim ogniu.
    2. Ułożyć warstwę pokrojonych ziemniaków na folii aluminiowej wraz z cebulą, czosnkiem, bazylią i masłem. Doprawić solą i pieprzem. Zawinąć folię wokół ziemniaków tak, by powstała zamknięta koperta.
    3. Położyć opakowanie z ziemniakami na gorącym grillu niebezpośrednio nad ogniem i piec przez 30 minut lub aż ziemniaki będą miękkie. W połowie pieczenia przewrócić opakowanie na drugą stronę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis