Klasyczne włoskie tiramisu

    (16)
    5 godz. 30 min

    Klasyczny przepis na tiramisu, które smakuje absolutnie wszystkim. Samodzielne przygotowanie tiramisu to łatwizna, ale trzeba uważać, żeby nie za długo moczyć biszkopty w espresso, bo tiramisu będzie zbyt gąbczaste.


    Zrobione przez 215 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 żółtka
    • 4 łyżki cukru
    • 500 g serka mascarpone
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 400 ml zimnego espresso
    • 40 ml brandy
    • 150 g - 200 g podłużnych biszkoptów
    • gorzkie kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +5godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.30min. 

    1. Żółtka ubić z cukrem aż będą pieniste. Dodać mascarpone i skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie łyżką całość.
    2. Przygotować płaskie, szklane naczynie. W miseczce wymieszać espresso z brandy. Zanurzać w tym szybko połowę biszkoptów i układać na dnie naczynia.
    3. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone. Powtórzyć procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykryć warstwą mascarpone zużywając resztę masy.
    4. Przykryć i odstawić na co najmniej 5 godzin w lodówce, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (16)

    Komentarze po polsku (3)

    EwaNowakowska-Karagiannis
    33

    Wyborne i bardzo proste, polecam  -  29 paź 2013

    autor:
    20

    ojj takie tiramisu wygląda przepysznie mmmm  -  02 paź 2014

    autor:
    15

    Świetny przepis, polecam wszystkim, rzeczywiście warto trochę odczekać, bo na drugi dzień jest lepszy  -  27 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis