Klasyczne włoskie tiramisu

    Klasyczne włoskie tiramisu

    34polubienia
    5godz.30min.


    Zrobione przez 194 osoby

    Klasyczny przepis na tiramisu, które smakuje absolutnie wszystkim. Samodzielne przygotowanie tiramisu to łatwizna, ale trzeba uważać, żeby nie za długo moczyć biszkopty w espresso, bo tiramisu będzie zbyt gąbczaste.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4 żółtka
    • 4 łyżki cukru
    • 500 g serka mascarpone
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 400 ml zimnego espresso
    • 40 ml brandy
    • 150 g - 200 g podłużnych biszkoptów
    • gorzkie kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +5godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.30min. 

    1. Żółtka ubić z cukrem aż będą pieniste. Dodać mascarpone i skórkę cytrynową i wymieszać dokładnie łyżką całość.
    2. Przygotować płaskie, szklane naczynie. W miseczce wymieszać espresso z brandy. Zanurzać w tym szybko połowę biszkoptów i układać na dnie naczynia.
    3. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone. Powtórzyć procedurę z pozostałymi biszkoptami i ponownie przykryć warstwą mascarpone zużywając resztę masy.
    4. Przykryć i odstawić na co najmniej 5 godzin w lodówce, najlepiej na noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    EwaNowakowska-Karagiannis
    31

    Wyborne i bardzo proste, polecam - 29 paź 2013

    autor:
    20

    ojj takie tiramisu wygląda przepysznie mmmm - 02 paź 2014

    autor:
    14

    Świetny przepis, polecam wszystkim, rzeczywiście warto trochę odczekać, bo na drugi dzień jest lepszy - 27 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis