Klasyczny coq au vin (kurczak w winie)

    Klasyczny coq au vin (kurczak w winie)

    2polubienia
    2godz.35min.


    Zrobione przez 10 osób

    Coq au vin to jedno z moich ulubionych dań - zawsze wychodzi pyszne, a jest takie proste! Sekret tkwi w odpowiednio długim czasie gotowania, ponieważ mięso musi odchodzić od kości. Nie trzeba używać drogiego wina, ale musi to być wino wytrawne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cały kurczak (1-1,5 kg), pokrojony na kawałki
    • 60 g masła
    • 120 g boczku
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 marchew, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 2 łyżki mąki
    • 25 ml brandy lub koniaku
    • 750 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 250 ml wody
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 łyżka suszonego tymianku
    • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    • 1 liść laurowy
    • 1 mała tacka pieczarek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.15min.  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. W dużym garnku o grubym dnie stopić 3/4 masła i dodać boczek. Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu aż się przyrumieni.
    2. Dodać cebulę, marchewkę i czosnek i oprószyć mąką. Dodać koniak.
    3. W misce wymieszać czerwone wino z wodą i przecierem pomidorowym, dodać mieszaninę do garnka. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso kurczaka będzie odchodzić od kości.
    4. Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Resztę masła rozgrzać na patelni i dusić pieczarki, aż zmiękną, a cała woda wyparuje. Dodać kurczaka, wymieszać z pieczarkami i podawać!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis