Clafoutis

    Clafoutis

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Ten klasyczny francuski deser smakuje najlepiej ze świeżymi owocami sezonowymi. Można użyć różnych owoców: bardzo dobrze pasują wiśnie i małe śliwki. Podawać posypany cukrem pudrem i udekorowany creme fraiche.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 do 5 jajek
    • 175 g cukru
    • 175 g mąki
    • 150 ml mleka (lub więcej jeśli będzie trzeba)
    • 1 szczypta soli
    • 1 i 1/2 łyżki Cointreau (likieru pomarańczowego)
    • 600 g różnych owoców (np. malin, czarnej i czerwonej porzeczki, jeżyn, jagód)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne o długości 24-26 cm. Nagrzać piekarnik do 180 C.
    2. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Mieszając, stopniowo dodawać mąkę, mleko i sól, a na koniec likier.
    3. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć owoce i polać mieszaniną jajeczną. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut na dolnej półce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis