Słodkie precle cynamonowe

    Słodkie precle cynamonowe

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 6 osób

    Kruche ciasteczka z migdałami w kształcie uroczych precelków, posypane cukrem cynamonowym i pieczone na rumiano. Jeśli formowanie precelków jest dla Ciebie za trudne możesz po prostu rozwałkować ciasto i wyciąć ciasteczka foremkami.

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • Ciastka
    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g mielonych migdałów lub orzechów
    • 50 g startej czekolady
    • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • skórka starta z 1/4 cytryny
    • 1 szczypta soli
    • 125 g cukru
    • 4 żółtka
    • 150 g masła o temperaturze pokojowej
    • Posypka
    • 80 g cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Składniki na ciastka wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem dużą blachę do pieczenia.
    3. Wałkować ciasto w cienkie wałki i formować małe precelki. Przełożyć precle na blachę.
    4. Wymieszać cukier z cynamonem i posypać tym precle przed włożeniem do piekarnika.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    - 23 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis